1.FC Žamberk | Hodnocení podzimní části sezóny 2019/2020 – Mládež
304
single,single-post,postid-304,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

16 Led Hodnocení podzimní části sezóny 2019/2020 – Mládež

Práce s naší mládeží je zaměřena na rozvoj pravidelných a systematicky řízených sportovních aktivit dětí a mládeže do 19 let. Konkrétně jde o fotbalová družstva hrající celoroční soutěže v různých věkových kategoriích.

V letošním roce se nám podařilo postavit v soutěžích 7 týmů mládežnických kategorií zastoupených od nejmenších dětí ročníku 2014 až po nejstarší mládež ročníku 2003. Tímto krokem se nám daří plnit předsevzetí o návaznosti mezi jednotlivými kategoriemi až do dospělého fotbalu, které tady v předchozích letech nebylo. Při plnění tohoto cíle se samozřejmě musíme vypořádávat s nedostatkem starších dětí, které tady v jednotlivých ročnících chybí a to z důvodu malého důrazu na práci s mládeží v dřívějších letech a částečně
i s problémem udržet všechny děti v dnešním světě nepřeberných možností zábavy. Jednoduché není ani zabezpečení trenérů, kteří jsou ochotní obětovat svůj volný čas a věnují ho výchově našich dětí. I v této oblasti musím konstatovat, že dochází v našem klubu k velkému pokroku a k dnešnímu dni se o naší mládež stará 16 trenérů se splněnou trenérskou kvalifikací.

K tomu, aby všechno fungovalo a mohli jsme pro naši mládež zabezpečit všechny potřebné věci, jsou nutné finanční prostředky. V roce 2019 jsme do projektu naší mládeže investovali necelých 550.000,- Kč. Za tyto prostředky máme materiálně vybavené jednotlivé týmy (dresy, tréninkové pomůcky, míče, příspěvek na klubové oblečení pro nové děti atd.), zabezpečenou autobusovou dopravu na zápasy, pronajaté tělocvičny v zimních měsících (celoroční činnost), hrazené startovné na jednotlivých turnajích a finančně se podílíme na náborech dětí, soustředění týmu (dorost) a fotbalovém kempu atd. Finanční prostředky se nám daří získávat z dotačních programů (MŠMT, město Žamberk a Pardubický kraj), členských příspěvků dětí a sponzorských darů (Contipro a.s., Trogast s.r.o., OLBENA OIL Praha s.r.o., KOSMAR CZ s.r.o., Stanislav Štěpán, Robert Císař, Zděnka Šebková a Jaroslav Masopust).

V žádném hodnocení nemůžou chybět výsledky práce. Ten nejdůležitější výsledek je, že naše členská základna se zvětšila o dalších 23 dětí. Co se týče jednotlivých týmů, tak výsledky se díky přechodům dětí mezi kategoriemi v čase neustále mění (silnější a slabší ročník), přesto se pokusím o stručné hodnocení. Naše nejmenší děti (bambiny) patří výsledkově k nejlepším týmům v okrese, což potvrdily i nedávným vítězstvím na silně obsazeném turnaji v Pardubicích, kde porazily i tým Pardubic. Naše přípravky (mladší a starší) hrají obě střed tabulky krajské soutěže a věříme, že zvýšené náklady na cestování oproti okresní soutěži se nám v budoucnu vrátí. Výsledkově se zatím nedaří našim žákům (mladší, starší). Po obsazeném třetím místě v krajském přeboru jsme přihlásili oba týmy do druhé silnější skupiny, což se v souvislosti s přechody dětí do starších kategorií odrazilo na zhoršení výsledků. Přesto vidíme zlepšování výsledků i hry a věříme, že účast ve vyšší soutěži naše děti fotbalově posune. Naši dorostenci se po loňském výsledkovém trápení (založení této kategorie) zvedli a momentálně hrají střed tabulky krajské soutěže. Věřím, že do budoucnosti dojde i po této stránce ke zlepšení, ale v tomto ohledu jsme silně limitováni nepřítomností sportoviště s umělou trávou (alespoň menší hřiště), kde by byla možnost trénovat i v zimních měsících, čímž máme oproti okolním týmům velký handicap. Přáli bychom si, aby prostor na bývalém zimním stadionu našel v budoucnu toto využití a Žamberk by měl sportoviště, které je dnes v takto velkých městech běžným standardem.

Závěrem mně dovolte poděkovat všem, kteří se podílejí na zabezpečení chodu mládeže, od trenérů, sponzorů až po každého jednotlivce, který nám drží palce a dokáže ocenit věnovanou energii a čas pro naší nastupující generaci. Zároveň bych chtěl všem za vedení 1. FC Žamberk popřát klidné prožití vánočních svátků a šťastný Nový rok, abychom se v plné síle sešli i v tom příštím roce 2020.

za 1. FC Žamberk

Milan Menzel

434